Fül-orr-gégészet, Proetz-kezelés

Arthur Proetz washingtoni fül-orr-gégész professzor volt az 1930-as években, korának neves elismert szaktekintélye. Az általa kidolgozott módszer igazi áttörést jelentett a szövődményes arcüreg gyulladások kezelésében. Az arcüregek átöblítése fekvő helyzetben hátralógatott fejtartás mellett történik. Az egyik orrfélbe steril fiziológiás sóoldatot juttatunk, melyet az arcüregből ürülő váladékkal együtt a másik oldali orrfélből kiszívunk.

A Boyle-törvénynek megfelelően ,miszerint azonos hőmérsékleten a gázok térfogata és a nyomása fordítottan arányos, az orrüregen keresztül alkalmazott vákuum hatására a váladékkal telt melléküregben megszorult levegő kitágul, majd ennek eredményeként kipréselődik onnan, és helyére az orrba előzőleg beletöltött élettani sóoldat kerül. Az átöblítést 5-10 percen keresztül végezzük az orrnyílások cserélgetésével. A néhány alkalommal megismételt fájdalommentes öblítésnek köszönhetően a váladéktermelés intenzitása csökken, majd megszűnik. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy az arcüreg gyulladásokat, és szövődményeit (fülkürthurut ,az orrmandula tartós megnagyobbodása, hátsó garatfalon lecsorgó váladék, köhögés ) meg tudjuk szüntetni antibiotikus kezelés nélkül.

A fül-orr-gégészeti rendelőben kezelt gyermekek leggyakoribb betegsége az elhúzódó nátha következtében kialakult szövődmények sorozata. A szűnni nem akaró orrdugulás, orrfolyás és köhögés a közösségbe kerüléssel hozható összefüggésbe. Az egyre virulensebb kórokozók, a gyermekek csökkenő immunitása, a közösségbe visszakerülő nem teljesen gyógyult-és számos antibiotikum kezelésre sem reagáló- gyermekek mind kiváltó okai lehetnek a szövődményes felső légúti gyulladások elhúzódásának és gyakori ismétlődésének.
Egy egyszerű náthából sok esetben több önálló-egymást indukáló-betegségsorozat alakul ki: arcüreg gyulladás, fülkürthurut, savós középfülgyulladás, átmeneti halláscsökkenés, az orrmandula tartós duzzanata, gége-légcső és hörghurut.
Az otthoni orrhigiéne, a rendszeres otthoni váladékszívás, a helyes orrfújás elsajátítása, az orrspray időben elkezdett használata, az infralámpával történő melegítés mind segíthet abban, hogy a banális kezdődő felső légúti hurutokat otthoni körülmények között hamar leküzdhessük.
Gyors, egyszerű, és fájdalmatlan módja a melléküregekből történő váladék eltávolításának a PROETZ-kezelés, mely rendelői körülmények között gyermeknél-felnőttnél elvégezhető. Segítségével mind az arcüreg gyulladás, mind a szövődményei antibiotikum nélkül hatásosan kezelhetők.

 

Dr. Beke Zsuzsanna
fül-orr- gégész szakorvos