Lökéshullám terápia

LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS

A mindennapok ortopédiai és gerincgyógyászati gyakorlatában se szeri se száma az olyan degeneratív, a csont és ízületi rendszer természetes öregedésével járó kórképnek, mely pácienseimnek-általában a hétköznapi embereknek- sok kellemetlenséget, elsősorban a napi munkát korlátozó fájdalmat okoz…

E sokszor kopásosnak, olykor ( többnyire helytelenül meszesedésesnek is) nevezett csont-ízületi betegségek egyik leggyakoribb velejárója a gyulladásos reakció, mely a fájdalmakért is felelőssé tehető…A csont-ízületi degenerativ folyamatok kialakulásával párhuzamosan igen gyakran az ízületek mozgatását végző izomcsoportok túlműködése, görcsállapota is kialakulhat, mely önmagában is jelentős fájdalmak forrásává válhat.

A görcsös izomzat negatív módon hat vissza az ízületi működésre, ily módon nemkívánatos circulus vitiosus alakulhat ki, mely a tüneteket és panaszokat tovább fokozza..

Rendelőnkben, mely egyben Mozgásszervi Központ is egy olyan- Magyarországon még kevéssé elterjedt- terápiás módszer áll rendelkezésünkre, amellyel hatékonyan, gyorsan, sebészeti beavatkozás nélkül tudunk beavatkozni, legtöbb esetben nemcsak panaszcsökkentést, hanem végleges gyógyulást sikerül elérni.


MIRŐL IS VAN SZÓ…?

Az ESWT ( Extra Corporal Shockwave Therapy) a magyar nyelvben lökéshullám kezelés néven kezd egyre ismertebbé válni. A készülék nagynyomású levegő felhasználásával olyan mechanikus energiát állít elő, mely hullám formában terjed a beteg szövetekben, ill. ott elnyelődve beindítja a gyulladás csökkenését, így néhány kezelés után jelentős fájdalom csökkenés kezdődik.

Nem ritka, hogy az ízületek gyulladásos reakciója során lerakódott meszesedés is fokozatosan felszívódik, nem meglepő tehát, hogy az ilyen módon is károsodott ízületi funkció tovább javul a kezelések előrehaladtával…


MELY KÓRKÉPEK GYÓGYÍTÁSÁBAN LEHETÜNK IGAZÁN EREDMÉNYESEK…?

Szögezzük le mindjárt az elején, hogy a tapasztalatok bővülésével egyre több fájdalommal, mozgásbeszűküléssel járó mozgásszervi kórkép eredményes kezelése várható..

A Magyarországon is népbetegségnek számító lúdtalp következményeként kialakult sarok és talpi fájdalmak képezik ma a kezelések talán legnagyobb részét.

A túlterheléssel kapcsolatosan kialakult steril gyulladás – a statikai zavar megfelelő rendezése mellett- igen jól reagál a lökéshullámokra.

Hasonló siker remélhető a makacs, akár más kezelésekre nem reagáló Achilles ín gyulladásoknál is, melyek zöme ugyancsak a túlterhelésre vezethető vissza.

Az alsó végtagnál maradva, a bokaízületre lokalizálódó krónikus gyulladások , akár az elhúzódó csonttörések gyógyításában is igen jó eredményeket lehet elérni.

Elsősorban a sportolóknak ( természetesen az amatőröknek is) jelent gyakori problémát az un. ugró térd szindróma, mely a térd alatt a patella ín tapadásának krónikus túlerőltetésével, fájdalmával jár.. A lökéshullám kezelés itt is igen hatékony fegyver a beetgség gyógyításában…

A felső végtaghoz kanyarodva csak két területet említenék meg, a könyök ízületi fájdalmak ( tenisz könyök), valamint a vállízületi gyulladások több változatának kezelése is igen hatásos lehet e speciális gyógymóddal.

 

A teljesség igénye nélkül fontos felsorolni a nagyízületek környékén gyakran panaszokat okozó nyálkatömlők gyulladását (bursitiseket), a gerinc kisízületeinek gyulladásos, meszesedéses kórképeit, sőt azokat a „csupán” izomeredetű görcsállapotokat is, melyek tartászavarra, a nem megfelelő életmódra vezethetők vissza. Ez utóbbiaknál helyi izomgörcsök un. myogelotikus gócok alakulnak ki , melyek kezelése ( trigger pontok) igen komoly izomlazulást, panaszcsökkenést eredményez.

 

Mindezen kórképek kezelése nagyfokú odafigyelést, megfelelő diagnosztikus előzményeket feltételez, e nélkül a siker elmaradhat.

Nagyon fontos szempont, hogy a korszerű rehabilitáció mindig komplex, több szakterület összehangolt munkáját igénylő feladat, amelyben nem mondhatunk le a jól vezetett gyógytorna, masszázs, ill. szükség esetén osteo-pathias ellátásról sem.

 

Mindezek figyelembe vételével Mozgásszervi Központunkban a betegek egyéni igényeinek maximális figyelembe vételével alakítjuk ki mindenkori gyógyítási ajánlatunkat.

2012-09-27

Dr.Elek Emil Miklós
Ortopéd Szakorvos
Gerincgyógyász
Medical-Diag System
Budaörs


KINEK AJÁNLOTT A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

Gyakori kérdésként jelentkezik a nálam érdeklődő beteg részéről, hogy kik is az ideális alanyai a lökéshullám kezelésnek…

A klasszikus javallatokról már magunk is írtunk bővebben a korábbiak során. Egyre bővül azon betegségcsoportoknak a köre, amelyek jól reagálnak a kezelésre.

Mint korábban is hangsúlyoztuk, a túlterhelés ( vagy más statikai zavar) következményeként kialakult gyulladásos ízületi- ízület körüli- fájdalom szindrómák a leg „hálásabb” területei az ESWT kezelésnek…

Csak a rend kedvéért sorolnám fel még egyszer azokat a kórképeket, melyek a különböző centrumok- és nem utolsó sorban a nemzetközi ide vágó szakirodalom szerint- az ideális alkalmazási területek.
1/ Sarokfájás (sarokcsőr, sarok csontkinövés), de helyesebben plantaris fasciitis
2/ Achilles ín fájdalom (tendinitis, tendinopathia)
3/ Váll fájdalmak bizonyos területei (bursitisek, ill sebészileg nem kezelendő váll szindromák)
4/ Izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
5/ Masszázsterapiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók (myogelózisok)
6/ Bizonyos talp fájdalmak (lábközépcsont- metatarsus fájdalmak)
7/ Tenisz és golf könyök (epicondylitis lateralis és medialis)
8/ Lágyék húzódás (NEM sérv!) azaz pontosan adductor tendinopathia
9/ Derék és hátfájások egyes vállfajai
10/ Nyak és fejfájások bizonyos vállfajai

A felsorolás messze nem teljes…A a tapasztalatok bővülésével egyre több olyan kórkép kerül látóterünkbe, ahol a lökéshullám ( ESWT ) terápia eredményesen járul hozzá a kezeléshez…

Azok a betegek, akiknél a konzervatív kezelés egyéb formái nem hoztak kielégítő eredményt ( legyen az steroid injekció sorozat, RTG besugárzás, a fiziko-terápia más vállfajai, esetg korábbi sebészi beavatkozás) ideális alanyai lehetnek a kezelésnek.

Természetesen nagyon fontos, hogy a lökéshullám kezelésben járatos szakorvos vizsgálata, előzetes orvosi konzultáció előzze meg a kezelést..

E nélkül nem megalapozott elvárásokkal fordulhat a keves beteg a módszer felé, amely nem előnyös..


A KEZELÉSEK TECHNIKÁJA

A kivizsgált, minden tekintetben tájékoztatott beteg ( ha az állapotfelmérő lap, ill. a szükséges orvosi dokumentáció is elkészült! ) kezelése- gyakorlott szakember kezében- nem ördöngős dolog.

A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően kell fektetni, ill. bizonyos kezeléseknél ültetni..

Tekintettel arra, hogy többnyire sorozat kezelésekre van szükség, az egyes gyógyító beavatkozások időtartama 5-10 percnél nem hosszabb…

A lökéshullám kezeléssel gyógyítandó testrészt nyugalomba helyezzük, biztonságosan megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük ( harisnya, ruha nem fedheti a területet)

A kezelendő területre, ill esetleg a kezelő fej apicalis részére UH gélt helyezünk, mely a gyógyító energia ( lkéshullám) áthatolását a bőrön nagyban segíti…

A kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk…

A kezelés előrehaladtával az energia sűrűség ( máképpen fogalmazva a kezelés erőssége ) fokozatosan emelhető..

 

A 2.- 3.kezelésnél már -szerencsés esetben- a csökkenő fájdalmak miatt eleve magasabb energia sűrűséggel, azaz erősebben kezelhetünk…

Ez azért fontos, mert minél erősebben kezelünk ( persze a „biztonságos zónában” ) , annál gyorsabban várható a jó eredmény…

Nem kell hangsúlyoznom, hogy mind a beteg megterhelését, mind az anyagi vonzatokat is figyelembe véve, nem mellékes, hogy hány kezelésből sikerül a kielégítő , a beteg számára is elfogadható eredményt elérni…

 

A kezelést követően – természetesen- semmilyen komoly megfontolásra , vagy kiegészítő teendőre nincs szükség. A beteg hazamegy, és a következő kezelésig nincs teendője.

A kezelés napján- olykor- szükség lehet a kezelt terület helyi hűtésére, amely azonban többnyire- a gyulladásos ízületi, vagy más betegség természete miatt amúgy is javasolt.


A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉSEK GYAKORISÁGA, IDŐTARTAMA

Kedves leendő betegeim, a kezelést fontolgató potenciális páciensek „unszolásra” röviden írok a lökéshullám ( ESWT ) kezelések időtartamáról, ill a gyakoriságról…

Mint azt hangsúlyoztam több ide vágó közleményben, ill. tájékoztató anyagban, a beteg alapos ismerete, a betegégének alapos feltérképezése, ( beleértve az setleges korábbi kezelések eredményeségét, esetleg eredménytelenségét is..) nagyon fontos a kezelés paramétereinek beállításában.

Ahhoz, hogy tervezni lehessen, szám szerint hány kezelésre lesz szükség, ezek az nformációk elengedhetetlenek.

Sajos- mivel élő szövetekkel, biológiailag eltérően viselkedő egyénekkel dolgozunk, pontosan senki sem tudja, hogy egy adott beteg ( még azonos kórkép esetén is!! ) hogyan reagál a kezelésre. Tendenciák természetesen , a nagyszámú eredményesen kezelt betegektől származó statisztikákon alapulva, vannak…

Tapasztalatom szerint egy-két kezelés ( talán csak egyes frissen kialakult , nem súlyos sportsérülés lehet kivétel) általában nem hozza meg a sikert.

Saját betegeim kezelési tapasztalatai szerint 5-10 kezelés – néha 15 is..- mindenképpen szükséges ( többnyire 4-5 napos időközönként, vagy heti sűrűséggel) , hogy a kellő gyulladáscsökkenés, ill az ezt kísérő fájdalom csökkenjen…

Maguk a kezelések, leszámítva a mindenképpen szükséges orvosi dokumentációt általában öt, ritkábban 10 percesek…

Ha két területet kezelünk ( előfordul, hogy a beteg sarok, váll, vagy Achilles ín betegsége ilyen..) akkor természetesen a kezelés kétszer annyi ideig tart..

Szerencsére szakmailag általában nincs ellenjavallata a két terület egymás után , azaz gyakorlatilag egy időben történő kezelésének, hiszen utána a betegnek semmilyen érdemi utókezelésre nincs szüksége..